2021-01-08 15:35:15• hírek • Szatmár.ro

Idén szeretné befejezni az iskolaépítést és a horgásztó felújítását a Kálmándi Polgármesteri Hivatal

A járványügyi szigorítások ellenére Kálmándon sem állt le az élet, így a 2020-as esztendő teljes egészében foglalkozni tudtak a tervezett beruházások kivitelezésével.

Szerkesztőségünk megkeresésére Sütő Imre polgármester elmondta, a helyi önkormányzat a járványhelyzet ellenére is igyekezett tartani a tavalyi év elején eltervezett munka kiszabott ütemtervét. A járványügyi korlátozások betartása mellett kellett dolgozniuk, viszont sikerült is így véghez vinni a tervek többségét. Az ügyfélfogadást való igaz, kénytelenek voltak átszervezni, de a községben zajló beruházások folyamatát különösebben nem befolyásolta a járványhelyzet.

A konkrét munkálatok kapcsán az elöljáró elmondta, amint azt korábban megígérték, leaszfaltozták azt a 800 méteres útszakaszt, amely az úgynevezett Herman saroktól ki, a mezőgazdasági társulásig tart. A szóban forgó útszakasz egy részét eddig beton burkolat fedte, de volt, ahol csak le volt kövezve. Az évek során a betonréteg is porlani kezdett, így megérett a korszerűsítésre. Az 500.000 lejes beruházás révén, melyet a korábbi években megspórolt pénzéből valósított meg a hivatal, a község utcáinak mintegy 90%-át aszfalt borítja, már csak kevés helyen maradt betonos út a faluban.



Ugyanakkor kezdetét vették a főút mellett lévő halastó felújítási munkálatai. Előbb a medret pucolták ki, majd fúrtak két 60 méter mély kutat is, amelyek a tó vizének szinten tartását segítik majd. Ezt a két kutat az idei évben egy napelemes rendszerrel automatizálni is fogják, így ha csökken a vízszint, a kutakból pótolni fogják a tó vizét, elkerülve a vízszint látványos apadását.

A polgármester szerint itt volt az ideje, hogy kezdjenek valamit ezzel a területtel, nem szerették volna tovább hanyagolni a problémát: nyaranta rossz szagot árasztott, a környék lakói panaszkodnak, viszont sajnos eddig nem volt rá keret, hogy a tavat kitakarítsák.



„Mindig volt fontosabb kiadás a községben (kanalizálás, az új vízhálózat kiépítése, az utak, a kultúrház rendbetétele, stb.), mivel egy közel 400 000 lejes beruházásról van szó, évről évre kénytelenek voltunk elhalasztani a munkát. Viszont most megvan rá a pénz, ezért most neki is láttunk” – magyarázta Sütő Imre. Elmondta, hogy 2021-ben folytatni kívánják a tavaly megkezdett munkát, és bíznak benne, hogy mire elkészül a beruházás, egy takaros, piknikezésre és horgászásra is alkalmas helyszín válik a község tavából.

Sütő Imre elmondta azt is, hogy tavaly végre sikerült beüzemelni az új ivóvízhálózatot is, ami szintén fontos beruházása volt az előző esztendőnek.



Új iskola épül

Továbbá jó hír az is, hogy az Országos Vidékfejlesztési Program egyik nyertes pályázata révén sikerül újjáépíteni a régi általános iskolát Kálmándon. Az eddig 4 osztályteremnek helyt adó 5-8. osztályos iskolaépületet 2020-ban sikerült lebontani, helyére pedig egy új, 9 osztályteremmel ellátott épület kerül, amely, ha elkészül, helyt adhat a tanintézmény összes osztályának, előkészítőtől 8. osztályig.

A polgármester szerint ez a beruházás idén nyár végéig elkészül, és a 2021/2020-es tanévet már az új iskolában kezdhetik a kálmándi diákok.



Végül a polgármesteri hivatal közelgő felújításáról is ejtett néhány szót Sütő: elmondta, amennyiben az idei esztendő költségvetése megengedi, belső felújítási munkálatoknak vetné alá a hivatal épületét. Ugyanakkor új irodákkal is bővítenék az önkormányzatot, amelyek abban, az ősztől megüresedő iskolaépületben kapnának helyet, amelyben most az előkészítő és az 1-4. osztály működik. Hiszen, ha a diákok mindannyian az új iskolaépületben fognak tanulni, lehetőség lesz a polgármesteri hivatal egy részét a szomszédos iskolaépületben működtetni. De mindez csak az idei év költségvetésének függvényében válhat majd biztossá. 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: